Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
Άρθρα Αρχικής
«Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος» για τις ΗΠΑ 14/09/2014
Το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος, δεν ήρθε από το πουθενά. Σχετίζεται άμεσα με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και την χαοτική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα (πολιτική σκηνή, ασφάλεια, οικονομία) την οποία η Ουάσιγκτον άφησε πίσω της εγκαταλείποντας τη χώρα.Τρία χρόνια μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται από τις εξελίξεις να επιστρέψει στον «τόπο του εγκλήματος». Αυτή τη φορά όμως από απόσταση. Από ψηλά. Με αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξη των επίγειων ιρακινών ένοπλων τμημάτων που θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν και να διασφαλίσουν τα εδάφη που πέρασαν με ταχύτητα φωτός στον έλεγχου του Ισλαμικού Κράτους.Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως η τακτική που θα ακολουθήσουν στο Ιράκ, «θα είναι η ίδια που έχει ακολουθηθεί στη Σομαλία και την Υεμένη και εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί πετυχημένη».Ο αμερικανός πρόεδρος ή δεν ενημερώνεται για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις δύο προαναφερθείσες χώρες ή έχει λάθος πληροφόρηση. Αλλιώς δεν εξηγείται η παραπάνω δήλωση.

Σομαλία

Οι ΗΠΑ ήδη από το 2006 υποστηρίζουν το στρατό της Σομαλίας στον πόλεμο κατά των Shabaab. Πρόκειται για ακραία ισλαμική οργάνωση η οποία μέχρι το 2009 είχε καταφέρει να ελέγξει το νότιο και κεντρικό τμήμα της χώρας.Ο συνασπισμός των Αφρικανικών στρατιωτικών Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή ξεκίνησαν μια εκτεταμένη επιχείρηση το 2011 και κατάφεραν μέχρι το 2013 να εκδιώξουν από τις μεγάλες πόλεις τα ένποπλα τμήματα των Shabaab, όχι όμως κι από την επαρχία.Σήμερα ελέγχουν τη νότια Σομαλία κι έχουν επεκτείνει τη δράση τους με τρομοκρατικές επιθέσεις στο Τζιμπουτί, την Κένυα και την Ουγκάντα.Η εκτίμηση της κατάστασης στον τόμεα της ασφάλειας για την Ερυθραία και τη Σομαλία που εξέδωσε στα τέλη του προηγούμενου έτους η ομάδα παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως, «Οι Σαμπάαμπ έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα στα αστικά κέντρα, ωστόσο εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του νότου και της κεντρικής Σομαλίας. Δυστυχώς η στρατιωτική ισχύς των Σαμπάαμπ παραμένει αναμφισβήτητα ανέπαφη, διατηρούν την επιχειρησιακή ετοιμότητα στο μέγιστο βαθμό και έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική τους, εφαρμόζοντας μεθόδους ασύμμετρου πολέμου. Αποφεύγουν την ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση, διατηρούν τον πυρήνα, την πολεμική ισχύ και τους πόρους χρηματοδότησης».

Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, αναφέρει πως οι Σαμπάαμπ παραμένουν απολύτως αξιόμαχοι. «Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η οργάνωση αλ-Σαμπάαμπ εκτελεί ένα ευρύτερο φάσμα επιθέσεων στο Μογκαντίσου και σε όλη τη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένων των πιο εξελιγμένων, ασύμμετρων επιθέσεων και δολοφονιών» ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ ελάχιστα έχουν επηρεάσει τη δράση τους. Πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της οργάνωσης, σκοτώθηκε κατόπιν αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, ωστόσο αντικαταστάθηκε αμέσως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τακτική της Ουάσιγτον στη Σομαλία, περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, επόπτευση και επιθέσεις με μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, παροχή πληροφοριών στις δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο. Στην περιοχή επιχειρούν επίσης ομάδες της CIA.

Υεμένη

Στην εν λόγω χώρα οι ΗΠΑ επιχειρούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως στην Υεμένη και περιστασιακά με μικρά ευέλικτα τμήματα ειδικών δυνάμεων (Seals).Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν το 2002 με αεροπορικές επιδρομές κατά της Αλ Κάιντα, ωστόσο η οργάνωση για τα επόμενα χρόνια εστίασε τη δράση της στη Σαουδική Αραβία. Μετά από τρία χρόνια πολέμου εξαναγκάστηκε σε επιστροφή στην Υεμένη, όπου από το 2009 έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την κεντρική εξουσία της πρωτεύουσας Σανά.Έχει επίσης εξαναγκάσει σε φυγή δεκάδες επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων.Η Ουάσιγτον εφάρμοσε ένα πρόγραμμα καθημερινών αεροπορικών βομβαρδισμών από το 2011 μέχρι σήμερα, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ασήμαντα.Η Αλ Κάιντα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου, κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας, ενώ έχουν καταφέρει να επιτεθούν μέχρι και στο προεδρικό μέγαρο μόλις πριν από ένα μήνα. Η μόνη επιτυχία των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι πως για την ώρα, τους κρατούν εκτός των αστικών κέντρων.Οι επιτυχίες της στο στρατιωτικό πεδίο έχουν αναβαθμίσει τον Εμίρη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη Nasir al Wuhayshi, σε επικεφαλής του διεθνούς σκέλους της οργάνωσης.

Ιράκ

Η επιλογή του στρατιωτικού επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει την επιχειρισιακή τακτική που εφαρμόζουν για σχεδόν μια δεκαετία στην Υεμένη κατά της Αλ Κάιντα και επί οχτώ χρόνια κατά των Σαμπάαμπ στη Σομαλία, δεν προυποθέτει ούτε στο ελάχιστο κάποιο βαθμό αποτελεσματικότητας έναντι της δράσης του Ισλαμικού Κράτους. Ενδεχομένως να τους εκδιώξουν από τις πόλεις που κατέχουν, αυτό όμως απλά θα οδηγήσει τους τζιχαντιστές να διαφοροποιήσουν την δική τους τακτική.Επίσης μια σημαντική διαφορά μεταξύ Υεμένης, Σομαλίας και των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία, είναι πως, αν και αδύναμη η κυβέρνηση της Υεμένης, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, πολεμώντας την Αλ Κάιντα. Στη Σομαλία, οι Αφρικανικές Δυνάμεις και ο Εθνικός στρατός αποτελούν αξιόπιστο εταίρο στη μάχη κατά των Σαμπάαμπ.Στο Ιράκ πέρα από τους Κούρδους, δεν υπάρχει άλλο αξιόπιστο ένοπλο τμήμα. Ο στρατός χρειάζεται επανασύσταση, οι σουνιτικές φυλές δεν θα εμπλακούν ουσιαστικά, εάν δεν υπάρξουν δείγματα γραφής της κυβέρνησης που ελέγχουν οι σιίτες και τέλος οι σιιτικές ένοπλες ομάδες (με εξαίρεση δυο εξ αυτών) λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και θεωρείται αδιανόητο να επιχειρήσουν σε σουνιτκές περιοχές.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και στην Υεμένη, το Πακιστάν κι όπου αλλού επιχειρήθηκαν, έχουν τεράστιες απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Αυτό θα μπορούσε επίσης να στρέψει μέρος των σουνιτικών φυλών, πιο κοντά στις ισλαμικές οργανώσεις – ίσως όχι στο Ισλαμικό Κράτος, πιθανά όμως στην αγκαλιά της Αλ Κάιντα.

Το Δεκέμβριο του 2004 και τον Ιανουάριο του 2005, ευρισκόμενος στο Ιράκ, ακολούθησα τις επιχειρήσεις των αμερικανών για την ανακατάληψη από τους ισλαμιστές της πόλης Φαλούτζα.Με δυσανάλογη δύναμη πυρός, και βεβαίως με δυνάμεις στο έδαφος, οι αμερικανοί χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να φτάσουν στην πλατεία της πόλης.Έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση βομβών λευκού φωσφόρου για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ, οι αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος έφτασαν τους 166.000. Ακόμα και με τόσους στρατιώτες, ποτέ δεν κατάφεραν να ελέγξουν την επαρχία. Αν καταφέρουν να διαλύσουν τον ιστό του Ισλαμικού Κράτους με τον τρόπο που θα επιχειρήσουν σήμερα, τότε αυτό θα μείνει στις σελίδες τις στρατιωτικής τακτικής ως μοναδικό επίτευγμα.Η λύση στο πρόβλημα του Ιράκ δεν μπορεί να δοθεί με στρατιωτικά μέσα. Το πρόβλημα είναι προτίστως πολιτικό και χρειάζονται γρήγορες και ειλικρινείς κινήσεις από το νέο πρωθυπουργό για τη γεφύρωση του χάσματος που άφησε πίσω του ο Αλ Μαλίκι.Όσο το Ιράκ παραμένει διαιρεμένο, θα είναι ευάλωτο απέναντι σε κάθε λογής απειλές.

Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ανέφερε πως δεν θα χασομερήσει, εφόσον κριθεί αναγκαίος ο αεροπορικός βομβαρδισμός θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ωστόσο το πότε και πως θα το πράξει, αποτελεί πονοκέφαλο για το επιτελείο του.Οποιαδήποτε μορφή επίσημης συμφωνίας με το καθεστώς Ασαντ αποκλείεται από το Λευκό Οίκο. Οτιδήποτε παρασηνιακό και ανεπίσημο, μπλοκάρεται από τη Μόσχα.Οι δυνάμεις του Ασαντ, διαθέτουν ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά μαχητικά (αν και εκτιμάται πως δεν πρόκειται να φτάσουν στο σημείο αυτό).Επίσης για να βομβαρδίσεις μια περιοχή, προυπόθεση αποτελεί πως έχεις έρθει σε επαφή με κάποιους στο έδαφος για να συνδράμουν στην επιχείρηση.Η επιλογή της Ουάσιγκτον –τουλάχιστον για την ώρα – φέρεται να είναι η στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).Το ίδιο πράτει και το Ισραήλ υποστηρίζοντας ένοπλα τμήματα του FSA που μάχονται τις δυνάμεις του Ασαντ. Ωστόσο ο FSA, έχει συμμαχήσει με την Al Nusra Front, δηλαδή την ο

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
08/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
07/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
05/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
    Breaking The Silence 2/3
    Breaking The Silence 3/3
    American-Israeli tension over East Jerusalem policy
    Hebron Settlement April 2010
    Nabi Saleh
    Silwan
    Jordan River for ERT-Greece
    60 years of Israel 3
    60 years of Israel 2
    60 years of Israel 1
    Gaza Closure 2008
    Syria 1/6
    Syria 2/6
    Syria 3/6
  Περισσότερα Βίντεο   
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"
Photo Gallery