Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
Εκτίμηση για εξελίξεις στη Γάζα και τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ 10/3/2008
Κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να επιβάλλεται γενικευμένη εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ για τον έλεγχο της κατάστασης. Αύξηση της έντασης στα σύνορα με το Λίβανο, με ορατό το ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολά και σκλήρυνση της στάσης της Συρίας και του Ιράν έναντι του Ισραήλ.

Σε ότι αφορά το παλαιστινιακό εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη για το έτος που διανύουμε η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων.

Ωστόσο η κατάσταση στο Λίβανο, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Χεζμπολά και η γενικότερη αστάθεια που χαρακτηρίζει το κλίμα στις περιοχές βόρεια των συνόρων του Ισραήλ δημιουργούν την αίσθηση ότι το κυρίαρχο στοιχείο το 2008 θα είναι η ένταση.

 

 

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τόσο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ σε έκθεση που τους ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Εχούντ Όλμερτ, καθώς και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι οι οποίοι ωστόσο προτιμούν το καθεστώς της ανωνυμίας, ειδικότερα όταν συνδυαλέγονται με ξένους ανταποκριτές.
Σε αυτό συμβάλει κυρίως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και κάποια σενάρια τα οποία ακούγονται και αφορούν την ανατροπή της Χαμάς με βάση ένα σχέδιο στο οποίο φέρονται να συνεργάζονται τρεις διαφορετικές πλευρές.

Στις 9 Μαρτίου του 2008, η ισραηλινή κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκαν από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για  τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη καθώς και για την πιθανότητα να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος η Χαμάς αυτή τη φορά στις πόλεις της Δυτικής Όχθης.
Ενημερώθηκαν επίσης για τις εξελίξεις που αναμένονται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ (Συρία – Λίβανος) καθώς και για τις πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αν και η αίσθηση που διακατείχε αρκετά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μπαίνοντας στην αίθουσα, ήταν απαισιόδοξη, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά - σύμφωνα με διαρροές των ιδίων στα τοπικά μέσα.

Η αίσθηση που υπήρχε για το παλαιστινιακό ήταν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη μιας τρίτης ιντιφάντας.
Σε αυτό συνηγορούσαν μια σειρά από γεγονότα, όπως η διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ντιμόνα τον Ιανουάριο, η αύξηση των επιθέσεων στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης κατά των εποίκων με πέτρες αλλά και οι κλιμακούμενες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σημεία ελέγχου, καθώς και  το χτύπημα στο θρησκευτικό σχολείο από τον ένοπλο ισραηλινό πολίτη παλαιστινιακής καταγωγής το μήνα Μάρτιο.
Μάλιστα κάποιοι εξέφρασαν φόβους για αρνητική επιρροή στην καθημερινότητα των ισραηλινών πολιτών από τον αποκλεισμό της Γάζας και τη συναισθηματική φόρτιση που ασκούν - τα όποια δυσάρεστα αποτελέσματα για τους κατοίκους της Γάζας – στους παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

Τα ερωτήματα απαντήθηκαν σε πολύ μικρότερο χρόνο από εκείνον που απαιτήθηκε για να τεθούν.
Ο Γιουβάλ Ντισκίν, επικεφαλής της Σίν Μπέτ (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) τόνισε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η οργάνωσή του δεν προκύπτει η πιθανότητα για το ξέσπασμα μιας τρίτης ιντιφάντας – ή τουλάχιστον αντίστοιχης βίας με εκείνη του 2000.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εφόσον προκαλούνταν ζημιές σε κάποιο ιερό μουσουλμανικό χώρο – όπως το Τέμενος Αλ Άκσα – ή εφόσον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις αυξανόταν δραματικά και κυρίως στις τάξεις των αμάχων», ανέφερε σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο.

Στην αντίπερα όχθη παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και στελέχη που μετέχουν σε κοινές επιτροπές με το Ισραήλ, εκτιμούν ότι οι συνθήκες για μια Τρίτη ιντιφάντα και ένα γενικότερο ξεσηκωμό κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής είναι ώριμες.
Εξηγούν μάλιστα ότι το Ισραήλ δεν διακατέχεται από ειλικρίνεια στις συνομιλίες με τους παλαιστίνιους κι έχει καταστρατηγήσει βασικές αρχές του κειμένου της Ανάπολης.
Για παράδειγμα τονίζουν πως ένας από τους βασικούς όρους που είχε αποδεχθεί το Ισραήλ στην Ανάπολη ήταν το πάγωμα της επέκτασης των οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη και η απομάκρυνση εκείνων που έχουν κριθεί παράνομοι.
Παρά τα συμφωνηθέντα, η επέκταση των εποικισμών εξακολουθεί, όπως εξακολουθεί και η κατάσχεση γαιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη – σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει και η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now.
Σήμερα μάλιστα γνωστοποιήθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού η απόφαση για την κατασκεύη 750 νέων κατοικιών σε παράνομο οικισμό στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης.
Ωστόσο αποκλείουν το ενδεχόμενο του ξεσηκωμού, τουλάχιστον προς το παρόν και στηρίζουν το σκεπτικό αυτό κυρίως στη διάσταση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.
«Η οργάνωση της Φατάχ δεν θα υποστήριζε σε καμία περίπτωση μια τέτοια επιλογή κι αν το έπρατε θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη σχέση  με  την Ουάσιγκτον» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πάντως η σχέση του Μαχμούντ Αμπάς με την Ουάσιγκτον (τουλάχιστον με το σημερινό αμερικανό πρόεδρο) δύσκολα θα κατέρεε κι αυτό εξ αιτίας των αυτοσχεδιασμών και κυρίως των κακών χειρισμών του Λευκού Οίκου στο παλαιστινιακό.


Πρόσφατα μάλιστα το περιοδικό Vanity Fair έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στην περίοδο του εμφυλίου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στο περιοδικό, ο αμερικανός πρόεδρος Μπούς, η υπουργός των εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Έλιοτ Άμπραμς, πίεζαν το καλοκαίρι του 2007, το Μοχάμεντ Νταχλάν (πρώην υπεύθυνο ασφάλειας της παλαιστινιακής αρχής στη Λωρίδα της Γάζας) να προκαλέσει μια κρίση στη Γάζα στην οποία η Χαμάς θα αντιδρούσε με στρατιωτικά μέσα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ στη Γάζα είχαν εφοδιαστεί σύγχρονο οπλισμό που τους παρείχαν οι αμερικανοί και επικεφαλής τους ήταν ο Νταχλάν.
Το σχέδιο ήθελε τις δυνάμεις του Νταχλάν να καταλαμβάνουν τη Γάζα και να ανατρέπουν τη Χαμάς και ο αμερικανός πρόεδρος θα χαιρετούσε αμέσως τον ξεσηκωμό του Λαού της Γάζας.
Έτσι θα διόρθωνε και ένα προηγούμενο λάθος του που είχε οδηγήσει στην εκλογή της Χαμάς. Όμως τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά και μάλιστα εντελώς αντίθετα από τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα την αποπομπή της Φατάχ από τη Γάζα.
Τα έγγραφα αυτά, φέρεται να διέρρευσαν από αμερικανούς αξιωματούχους και όχι παλαιστίνιους όπως αναφέρει το άρθρο, οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή και κυρίως με το γεγονός ότι το επιτελείο του κατέστρωσε για δεύτερη φορά ένα σχέδιο το οποίο απέτυχε πριν καν υλοποιηθεί. Η πρώτη φορά ήταν όταν πίεσε τον Μαχμούντ Αμπάς για διενέργεια εκλογών το 2006 στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ οι παλαιστίνιοι τον διαβεβαίωναν για το υψηλό ρίσκο που εμπεριείχε το εγχείρημα των εκλογών εκείνη την περίοδο.
Το αποτέλεσμα τότε ήταν η πανυγηρική νίκη της Χαμάς τον Ιανουάριο του 2006.

Εκτίμηση αναφορικά με τη Γάζα, παλαιστίνιων αλλά και ισραηλινών αναλυτών, είναι πως οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα εξακολουθήσουν με την αποστολή μικρού αριθμού ανδρών των ειδικών δυνάμεων, αποφεύγοντας μιας ευρείας κλίμακας εισβολή – τουλάχιστον προς το παρόν.
Η εκδοχή της επανακατάληψης της Γάζας δεν γοητεύει αφενός λόγο κόστους αλλά επιπλέον λόγο της ανασφάλειας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Με βάση το δεδομένο αυτό θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ένα ικανό πλήγμα στις επιχειρισιακές δυνατότητες των ισλαμικών οργανώσεων.
Έτσι το Ισραήλ θα επικεντρωθεί στην αποψίλωση των οργανώσεων αυτών και ειδικότερα στην εξόντωση των στελεχών που έχουν την επιχειρισιακή ευθύνη και το σχεδιασμό αφού, έτσι κι αλλιώς είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς και τις άλλες ισλαμικές οργανώσεις δίχως την ανακατάληψη της Γάζας – ή τουλάχιστον του βορείου τμήματός της που συνορεύει με ισραηλινές πόλεις.

Παλαιστίνιοι αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι για όσο εξακολουθεί αυτή η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα και οι πόλεις του βιώνουν υπό καθεστώς τρόμου και πυραυλικών επιθέσεων δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος σε επίπεδο προσέγγισης με τους παλαιστίνιους για την επίλυση του μεσανατολικού στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ουάσιγκτον.
Πάντως η όποια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των ισραηλινών δυνάμεων με τους ένοπλους της Γάζας θα κριθεί και θα αποφασιστεί με κύριο γνώμονα την κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και το πόσο επισφαλείς κρίνεται από τις πληροφορίες που διαθέτουν.
Όσο αφορά την πιοθανότητα ελέγχου της Δυτικής Όχθης από τη Χαμάς, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, αφού η πλειοψηφία των ενεργών στελεχών της Χαμάς στην εν λόγο περιοχή, έχουν συλληφθεί και βρίσκονται είτε στη φυλακή, είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις δυνάμεις της Φατάχ.

Αναφορικά με τη Συρία στην ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου αυτό που φέρεται εκφράστηκε από το διοικητή της Μοσάντ – σύμφωνα με την εφημερίδα Χά’αρέτζ - είναι η άποψη πως η ηγεσία της χώρας δείχνει έτοιμη να κρατήσει αποστάσεις από τις σκληροπυρηνικές ομάδες και να χτίσει γέφυρες με το Ισραήλ εφόσον το Ισραήλ επέστρεφε στη Συρία την περιοχή Sheba Farms την οποία ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών.
Προυπόθεση επίσης για την προσέγγιση από την πλευρά της Συρίας του Ισραήλ – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή -  αποτελεί και η διακοπή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον καθώς και η επαναπροσέγγιση του προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ από το Λευκό Οίκο.

Εκ διαμέτρου αντίθετη πάντως,  ήταν η άποψη την οποία εξέφρασε ο διοικητής της Ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών - σύμφωνα με το Ynet news.
Η εκτίμηση που μετέφερε αφορά μεγαλύτερη στήριξη του δικτύου της Χαμάς από τη Συρία και προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή του συνόλου των αραβικών κρατών ο οποίοι θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Δαμασκού.
Επισήμανε μάλιστα ότι ο Μπασάρ Αλ Άσσαντ ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα στον Ιρανό πρόεδρο που θα παραστεί στη Σύνοδο ως επίτιμος καλεσμένος, δεν θα μπορούσε να αναδείξει άλλο θέμα ως κεντρικό για τις εργασίες της.
Θα επιχειρήσει να στρέψει το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις μακρυά από την κρίση στο Λίβανο – θέμα για το οποίο θα δεχόταν κριτική από αρκετούς εκ των συμμετεχόντων – και θα προτείνει την υιοθέτηση ενός ψήφισματος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη της Συνόδου της Δαμασκού στο λαό της περιοχής και στην οργάνωση της  Χαμάς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, καμμία διαρροή δεν υπήρξε  σχετικά με το πως εκτιμά το Ισραήλ τη κατάσταση στο Λίβανο αλλά και τις προθέσεις της Χεζμπολά  για τα αντίποινα που έχει ανακοινώσει μετά τη δολοφονία στη Δαμασκό του Ιμάντ Μουγνίε στις 12 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν την κινητικότητα που εμφανίζεται και στις δυο πλευρές των συνόρων με ορατό πλέον τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως μια σύρραξη στα βόρεια σύνορα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί από ότι η εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η σιητική ισλαμική οργάνωση φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό του οπλοστασίου της καθώς και την ανάπτυξη των όπλων στο νότιο τμήμα της χώρας.
Έχει επίσης ενισχύσει τον αριθμό των μαχητών που διαθέτει σε μόνιμη βάση στα σύνορα με το Ισραήλ αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ισραήλ εστιάζει χρονικά την κλιμάκωση της κρίσης περίπου στο τέλος Μαρτίου και αναμένει καταρχήν αύξηση των επιθέσεων από τη Γάζα με ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς (Grad missiles).
Το βάρος των στρατιωτικών προετοιμασιών πάντως έχει δοθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και από την άλλη πλευρά των συνόρων όπυ μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες εκτιμάται πως θα έχει επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός πολεμικής ετοιμότητας.

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
8/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
7/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
5/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
   Breaking The Silence 2/3
   Breaking The Silence 3/3
   American-Israeli tension over East Jerusalem policy
   Hebron Settlement April 2010
   Nabi Saleh
   Silwan
   Jordan River for ERT-Greece
   60 years of Israel 3
   60 years of Israel 2
   60 years of Israel 1
   Gaza Closure 2008
   Syria 3/6
   Syria 2/6
   Syria 1/6
  Περισσότερα Βίντεο  
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"