Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
Διαρθρωτικές αλλαγές στη Χεζμπολάχ, Ενίσχυση των σκληροπυρηνικών 25/3/2008
Μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στις δομές της Σιητικής ισλαμικής οργάνωσης, ενισχύει αν μη τι άλλο, την εκτίμηση - τουλάχιστον - από πλευράς Χεζμπολάχ, ότι στο κοντινό μέλλον θα κληθεί να πάρει μια σειρά αποφάσεις, κυρίως στρατιωτικής φύσεως και ελάχιστα πολιτικής.

 

Η πρώτη αλλαγή που έλλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2008, αφορά αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της ηγεσίας της οργάνωσης. Αν και το στρατιωτικό σκέλος της, εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας τις διαφοροποιήσεις, αρκετοί ξένοι παρατηρητές και στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν την πληροφορία αξιόπιστη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Sharq al Awsat” - συμφερόντων Σαουδικής Αραβίας – η οποία και έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, το γραφείο του Αγιατολάχ Χαμενεί, τοποθέτησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ,  Σείχη Ναίμ Κάσσεμ στο αξίωμα του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων της οργάνωσης. Επίσης φέρεται να έλλαβε και τον τίτλο του ειδικού αντιπροσώπου του Αγιατολάχ για το Λίβανο.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σείχης Χασάν Νασράλα αν και του αφαιρέθηκαν οι βασικές αρμοδιότητες διατηρεί το αξίωμα του γενικού γραμματέα και αιτιολογεί τις αλλαγές αυτές επικαλούμενο τις συχνές κόντρες και τη διάσταση απόψεων που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δυο ανδρών.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές στο Λίβανο ήδη από την περίοδο της λήξης του πολέμου με το Ισραήλ τον Αύγουστο του 2006, η σχέση Νασράλα - Κάσεμ χαρακτηριζόταν κυρίως από τις διαφορές παρά από τα κοινά.
Ο Σείχης Χασάν Νασράλα – αν και οι απόψεις τις οποίες εκφράζει είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές από όποιον δεν ανήκει στην κοινότητα των Σιητών – εκτιμάται ως μετριοπαθής στις τάξεις της Χεζμπολάχ.
Έχει το χάρισμα του λόγου και την άνεση να ξεφεύγει από το κείμενο, αρθρώνει πολιτικό λόγο και μέσα από μια ομιλία δέκα λεπτών καταφέρνει να καλύψει ένα ευρύ κοινό που μπορεί να αποτελείται ακραίους ισλαμιστές και ξένους δημοσιογράφους, αναλυτές ή  διπλωμάτες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να ψάξουν πίσω από τις  λέξεις για να καταλάβουν τι εννοεί.
Ο Σείχης Χασάν Νασράλα, φέρεται να συγκράτησε παραπάνω από μια φορά τους θερμόαιμους Σιήτες της Βηρυτού στην αντιπαράθεσή τους με το κίνημα της 14ης Μαρτίου (αμέσως μετά το ξέσπασμα της προεδρικής κρίσης στο Λίβανο).
Ο Σείχης Ναίμ Κάσσεμ είναι της απόψεως ότι η οργάνωσή τους θα έπρεπε επιτέλους να περάσει από το «ταμείο» και να ρευστοποιήσει τα κέρδη της, από τη διπλή εκδίωξη των ισραηλινών από το νότιο Λίβανο (2000 και 2006).
Είναι υπέρμαχος των ένοπλων αντιπαραθέσεων και αρκετοί δυτικοί που τον έχουν γνωρίσει, του καταλογίζουν αδυναμία συνυπολογισμού όλων των παραμέτρων στη λήψη αποφάσεων.
Αρθρώνει κυρίως θρησκευτικό λόγο και αυτό γίνεται επίσης κατανοητό από μια σύντομη ανάγνωση των βιβλίων του.

 


Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές, έλλαβαν χώρα σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία υπαρχηγού του στρατού του Λιβάνου Φρανσουά Χάτζ και στελέχη του κινήματος της 14ης Μαρτίου δεν αποκλείουν συσχετισμό μεταξύ των πραγμάτων.
Ο Φρανσουά Χάτζ, ως διοικητής των επιχειρήσεων του στρατού θα καλούνταν σύντομα να υλοποιήσει μια απόφαση που αφορά στον αφοπλισμό του Νοτίου Λιβάνου. Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά η Χεζπολάχ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια ενέργεια  -άλλωστε την ίδια στιγμή έδιναν αγώνα για να ανανεώσουν το οπλοστάσιό τους.
Ο Χάτζ ήταν επίσης σχεδόν βέβαιο ότι θα αντικαθιστούσε το Στρατηγό Σουλειμάν στην ηγεσία του στρατού, μόλις ο δεύτερος αναλάμβανε προεδρικά καθήκοντα.
Ξένοι παρατηρητές στις αναφορές τους επισημαίνουν ότι η δολοφονία του Ταξίαρχου Χάτζ σε συνδυασμό με το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για όσους επιχειρούν μέσα από τον έλεγχο του Λιβάνου, να αποσπάσουν ανταλλάγματα από τη δύση.

Ιράν - Συρία

Δυο χώρες που έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν τη σταθερότητα του Λιβάνου για δικά τους οφέλη, είναι η Συρία και το Ιράν.
Είναι χαρακτηριστικός μάλιστα ο σχολιασμός (στο δίκτυο Ναχαρνέτ του Λιβάνου) υψηλόβαθμου αξιωματούχου αραβικού κράτους που πρόσφατα συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ  - το όνομά του αξιωματούχου δεν αναφέρεται - όπου φέρεται να ανέφερε ότι ο ιρανός πρόεδρος  του είπε πως ο Λίβανος δεν θα αποκτήσει πρόεδρο μέχρι να λήξει η θητεία του αμερικανού προέδρου Τ. Μπούς στο Λευκό Οίκο (λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2009).
Σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη - γνώστη της περιοχής και των δεδομένων αυτής ο οποίος μάλιστα  πρόσφατα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν - η Τεχεράνη αναμένει την αλλαγή στην ηγεσία των Η.Π.Α. και κατόπιν θα αποφασίσει εαν επιθυμεί ή όχι να διαπραγματευθεί σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο κι αυτό είναι πως το Ιράν εφόσον διαπραγματευθεί θα το πράξει με την Ουάσιγκτον και όχι με τους ευρωπαίους.  Το ζητούμενο προς διαπραγμάτευση θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τεχεράνη στο Ιράκ όπως αντίστοιχα θα πράξει και η Συρία ανοίγωντας μεν την πόρτα για τη εκλογή προέδρου στο Λίβανο, αφού έχει διασφαλίσει το δικό της ρόλο στην περιοχή. 

1.000.000.000 $ για τη Χεζμπολάχ

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που αποφασίστηκε, σχετίζεται με τα οικονομικά και ειδικότερα την ενίσχυση που λαμβάνει η Χεζμπολάχ από την Τεχεράνη.
Το ποσό το οποίο έφτανε σε ετήσια βάση στο ταμείο της οργάνωσης ήταν 400 εκατομμύρια δολάρια και αποστολέας η Τεχεράνη. Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους αυτό αυξήθηκε - όσο κι αν εντυπωσιάζει - σε ποσοστό 150%. Η οικονομική ενίσχυση είναι πλέον 1.000.000.000 (ένα δισεκατομμύριο δολάρια) και ουδείς εκ των δυο πλευρών διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Αναζητώντας πιθανές λογικές εξηγήσεις που να δικαιολογούν την αύξηση αυτή, αρκετοί έκαναν λόγο για τις αυξημένες δαπάνες ανοικοδόμησης των κατεστραμένων από τον πόλεμο του 2006 περιοχών.
Οι δαπάνες αυτές καλύπτονται αποκλειστικά από τη Χεζπολάχ – στις Σιητικές συνοικίες, ενώ σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα και να προσεγγίσουν και άλλες κοινότητες συνεισφέρουν επιλεκτικά σε κάοιες περιπτώσεις.
Ωστόσο οικονομικοί παράγοντες του Λιβάνου, αναφέρουν ότι οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση καλύπτονται από επιπλέον κονδύλια και το 1.000.000.000 αφορά τα πάγια έξοδα και τις λειτουργικές ανάγκες της οργάνωσης.
Οικονομικοί αναλυτές και γνώστες των δεδομένων του Λιβάνου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το ποσό των 400.000.000 δολαρίων ήταν και παραμένει ικανό για την κάλυψη όλων των μισθών της οργάνωσης, της λειτουργείας των υπηρεσιών της (νοσοκομεία, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, κλινικές στο νότο και σχολεία), ενώ ακόμα κι από αυτά θα περίσσευε ικανό ποσό ώστε να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση επιρροής με ζητούμενο μια αμφίδρομη υποστήριξη με άλλες κοινωνικές ομάδες του Λιβάνου. Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν την αύξηση της επιρροής των Σιητών μέσα από την προαναφερθείσα οδό, σε συγκεκριμένη κοινότητα των χριστιανών ο ηγέτης των οποίων στήριξε τις θέσεις του μπλόκ της Χεζμπολάχ στη διαμάχη για την προεδρική εκλογή.


Ιερουσαλήμ, 25/03/2008

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
8/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
7/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
5/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
   Breaking The Silence 2/3
   Breaking The Silence 3/3
   American-Israeli tension over East Jerusalem policy
   Hebron Settlement April 2010
   Nabi Saleh
   Silwan
   Jordan River for ERT-Greece
   60 years of Israel 3
   60 years of Israel 2
   60 years of Israel 1
   Gaza Closure 2008
   Syria 3/6
   Syria 2/6
   Syria 1/6
  Περισσότερα Βίντεο  
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"