Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
Ιράν. Οι οιωνοί του πολέμου, οι αναστολές των στρατηγών. 27/3/2008
Το ξενοδοχείο "Αμέρικαν Κόλονι" στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, είναι εδώ και δεκαετίες το μόνιμο στέκι των ξένων ανταποκριτών, διπλωματών και των μελών της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.Αν ως τουρίστας θα έπρεπε να διαλέξεις ένα μέρος για να φωτογραφηθείς και η φωτογραφία να φωνάζει Μέση Ανατολή, το "Αμέρικαν Κόλονι" είναι το σωστό μέρος.

 

Την είσοδο σχηματίζουν ένας μικρός κήπος πνιγμένος στα φοινικόδεντρα, περιστοιχισμένος από τρια μικρά μαγαζιά. Ένα αραβικό βιβλιοπωλείο, ένα μαγαζί με βεδουίνικα χαλιά κι ένα με κεραμικά. Οι τρείς εξωτερικές καμάρες οδηγούν στη κεντρική πόρτα όπου στέκουν οι αχθοφόροι με τις παραδοσιακές βεδουίνικες στολές και προιδεάζουν για το τι θα αντικρύσεις στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.
Ψηλοτάβανα δωμάτια  και αίθουσες που καταλήγουν σε τρουλωτές οροφές στεγάζουν τους πλέον επώνυμους και ξεχωριστούς επισκέπτες της πόλης.
Οι χώροι συνεύρεσης, όπως το εστιατόριο και ο καφενές μπορεί να μην προσφέρουν διακριτικότητα, διαθέτουν όμως τα καλύτερα χειροποίητα έπιπλα πάνω στα οποία θα καθίσεις και τα πιο όμορφα ψηφιδωτά τραπέζια όπου θα ακουμπήσεις τον καφέ σου.
Οι τιμές που η ιδοκτήτρια του ξενοδοχείου έχει επιβάλει, διασφαλίζουν αν μη τι άλλο, ότι ελάχιστοι τουρίστες θα προσεγγίσουν το χώρο για να φωτογραφηθούν εκεί.
Έτσι οι όποιες συναντήσεις μπορεί να μην μένουν μυστικές, τουλάχιστον όμως δεν παρενοχλούνται από περιπατητές που αναζητούν μια γραφική γωνιά για να ξαποστάσουν.

Στο υπόγειο του ξενοδοχείου το μπάρ του "Αμέρικαν Κόλονι" έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει σχεδόν κάθε βράδυ, το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας της πόλης η οποία μάλιστα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αριθμητικά παγκοσμίως - 600 μόνιμα διαπιστευμένοι, ξένοι ανταποκριτές.
Στον χώρο αυτό, ένα πετρόχτιστο υπόγειο με τρεις διαφορετικές αίθουσες που χωρίζονται από δυο καμάρες, θα βρείτε την πλουσιότερη συλλογή πούρων, καθαρά ποτά, και πολλές ειδήσεις. Ειδικότερα όταν η ώρα είναι περασμένη και το αλκοόλ δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας.
Στον ίδιο χώρο, ένα χρόνο πριν, αν κάποιος τολμούσε να ρίξει στο τραπέζι ως θέμα προς συζήτηση, το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράν τον οποίο θα διενεργούσε το Ισραήλ με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, θα προκαλούσε απλά την αδιαφορία των υπολοίπων ή θα άνοιγε το δρόμο για περισσότερα ανέκδοτα.
Παρά ταύτα το θέμα είχε πέσει στο τραπέζι και σχεδόν πάντα όλοι απέρριπταν το ενδεχόμενο αρνούμενοι ακόμα και να το σχολιάσουν.
Η άρνηση αυτή αιτιολογούνταν από δυο δεδομένα.
Πρώτο και κύριο το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Διαθέτει έναν άριστα εκπαιδευμένο στρατό κι ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο, ενώ ακόμα και μια συνδυασμένη επίθεση  από αμερικανούς και ισραηλινούς δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχαινε το στόχο, δηλαδή την καταστροφή της πυρηνικής υποδομής του Ιράν.

Εχθές το βράδυ για μια ακόμα φορά η κουβέντα περιστράφηκε και πάλι γύρω από το θέμα αυτό. Όλως περιέργως όμως, κανείς δεν γέλασε. Για την ακρίβεια εδώ και τέσσερις μήνες το θέμα του Ιράν έχει αποκτήσει μια άλλη διάσταση.
Τα σενάρια ενός νέου πολέμου στην περιοχή του κόλπου δεν αποτελούν ανέκδοτο. Αν και προς το παρόν κανείς δεν μιλά με βεβαιότητα για μια τέτοια τροπή των πραγμάτων πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο εκείνοι που προβληματίζονται από μια σειρά γεγονότων και οιωνών που επιβαρύνουν το όλο σκηνικό. 

Οι  πέντε οιωνοί του πολέμου

Πέντε είναι τα σημάδια τα οποία ενισχύουν την καχυποψία αναφορικά με τα πιθανά σχέδια αποτροπής της ολοκλήρωσης  του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν από το Ισραήλ και τις Η.Π.Α.

1. Η πρόσφατη παραίτηση του Ανώτερου Διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή Ναυάρχου William Fallon.

Ο W. Fallon είχε διαφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με τον αμερικανό πρόεδρο για μια σειρά στρατιωτικών αποφάσεων που αφορούσαν το Ιράκ. Ωστόσο δημοσίως είχε εκφράσει την αντίθεσή του μόνο για ένα πράγμα.  Στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ώστε να υποχρεωθεί η Τεχεράνη σε παραίτηση από τα πυρηνικό της πρόγραμμα.
Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει καταστροφικό ένα τέτοιο σχέδιο. Οι δηλώσεις του είχαν ενοχλήσει το Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου κλήθηκε να τις σχολιάσει.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, εφόσον η Ουάσιγκτον εμπλακεί πολεμικά με το Ιράν, έχει  περιορισμένες επιλογές τακτικής.
Ο πόλεμος στο Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη οι αμερικανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εμπλοκή και των δυνάμεων του Σιήτη κληρικού Μουχτάντ αλ Σάντρ στην αντίσταση.
Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ δεν μπορούν να συνεισφέρουν άρα το βάρος θα πέσει στο ναυτικό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το αμερικανικό πεντάγωνο φέρεται να προσανατολίζεται στην αποστολή μεγαλύτερου αριθμού αεροπλανοφόρων στην περιοχή του κόλπου και πολεμικών πλοίων εφοδιασμένα με πυραυλικά συστήματα ικανά για την εξουδετέρωση της αεράμυνας και της πυρηνικής υποδομής.
Ο Ναύαρχος Fallon διαφωνούσε και παραιτήθηκε.

2. Η αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ κατά της Συρίας τον περασμένο Οκτώβριο. 

Το Ισραήλ γνωστοποίησε με καθυστέρηση κάποιων ημερών ότι έπληξε στόχο εντός του εδάφους της Συρίας ο οποίος σχετιζόταν με κάποιας μορφής πυρηνική δραστηριότητα.
Αν και ανέφεραν πως είχαν ενημερώσει σχετικά την Ουάσιγκτον ήδη από τον Ιούλιο και έδωσαν στη δημοσιότητα και κάποιες φωτογραφίες από το σημείο, δεν έπεισαν και ιδιαίτερα.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ενδεχομένως να ήθελε να εξαναγκάσει τη Συρία μετά το συμβάν αυτό να ενεργοποιήσει τα ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραύλικών συστημάτων που έχει προμηθευθεί από τη Ρωσία και να πετύχει έτσι την αποκάλυψη τους. Έτσι σε μια υποτιθέμενη, μελλοντική επίθεση στο Ιράν, μειώνουν το ρίσκο για βομβαρδιστικά που θα αποστείλουν.
Σύμφωνα με αμερικανό ειδικό αναλυτή, το σημείο της επίθεσης βρίσκεται σχεδόν επάνω στην υποτιθέμενη γραμμή πτήσης από το Ισραήλ προς το Ιράν (υπέρπτηση Συρίας, υπέρπτηση του φιλικού για το Ισραήλ εδάφους του Βορείου Ιράκ περιοχές των κούρδων).

3. Προετοιμασία της κοινής γνώμης και ασκήσεις ετοιμότητας στο Ισραήλ.

Εδώ και καιρό τόσο τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό τύπο καθώς και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δημιουργούν ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας σχετικά με το ζήτημα του Ιράν.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Ισραήλ δεν θα δράσει μονομερώς για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αφήνωντας να εννοηθεί ότι θα έχει την υποστήριξη και άλλης πλευράς.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Μπούς στο Ισραήλ.
Την προηγούμενη δευτέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας άσκηση σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, σήμερα πραγματοποιείται άσκηση του στρατού στη συνοικία Τζάφα του Τελ Αβίβ, ενώ για τις 6 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ευρείας κλίμακας άσκηση σε διαφορετικές πόλεις για την ενημέρωση και αντίδραση των πολιτών σε περίπτωση επίθεσης.

4. Αμερικανικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το αμερικανικό καταδρομικό πλοίο USS Cole ( πρόκειται για το καταδρομικό που είχε δεχθεί βοβμιστική επίθεση από την Αλ Κάιντα το 2000 στην Υεμένη ) στάθμευε στα ανοιχτά του Λιβάνου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Χεζμπολάχ και της Συρίας.
Στις αρχές του μήνα αντικαταστάθηκε από δυο άλλα πολεμικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Το ένα από τα δυο πλοία, το USS Ross, διαθέτει τα πλέον εξελιγμένα οπλικά συστήματα για την καταστροφή πυραύλων και πιθανότατα βρίσκεται στη περιοχή για να λειτουργήσει ως αντιαεροπορική ομπρέλα σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Επισήμως η Ουάσιγκτον αιτιολόγησε την αποστολή των πολεμικών πλοίων στην περιοχή επικαλούμενη την ανυσηχία που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια στο Λίβανο.

5. Η πρόσφατη περιοδεία του αμερικανού αντιπροέδρου στη Μέση Ανατολή.

Το ταξίδι του αμειρκανού αντιπροέδρου Ντίκ Τσέινι στη Μέση Ανατολή παρουσιάστηκε ως προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές και να πείσει ισραηλινούς και παλαιστίνιους για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η εδώ παραμονή του δεν απέφερε το παραμικρό στις συνομιλίες των δυο πλευρών σε βαθμό μάλιστα που προβλημάτισε τους ξένους διπλωμάτες αλλά και τους παλαιστίνιους.
Ο Ντίκ Τσέινι, είναι από τους υπό τους υπέρμαχους μιας στρατιωτικής αντιμετώπισης του Ιράν.
Ο Ντίκ Τσέινι επισκέφθηκε δυο ημέρες πριν έλθει στο Ισραήλ, το Ομάν, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας αφού βρίσκεται πάνω στα στενά του Ορμούζ και μπορεί να προσφέρει διοικητική μέριμνα σε όσες δυνάμεις χρειαστεί να αποσταλούν στον Περσικό Κόλπο.
Το Ομάν συνορεύει με το Ιράν και για να ελεγχξούν στρατιωτικά το πέρασμα στα στενά του Ορμούζ , θα χρειαστεί να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις (το Ιράν έχει απειλήσει ότι θα κλείσει το πέρασμα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση).
Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα σημάνει αδυναμία εξαγωγής πετρελαίου από την περιοχή, άρα θα χρειαστεί αύξηση της άντλησης και εξαγωγής από άλλα κράτη.
Αν το σκεπτικό ήταν ακριβώς αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ωστόσο ο κ. Τσέινι επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, από την οποία και ζήτησε ακριβώς αυτό.
Την αύξηση της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντίκ Τσέινι ένα χρόνο πρίν τον πόλεμο στο Ιράκ (2002), είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, ισχυριζόμενος ότι η επίσκεψη εντασσόταν στο πλαίσιο της προώθησης μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας για το Ιράκ. Το 2003 οι αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ.
Πέραν αυτού όμως, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αξιοπερίεργο, το γεγονός ότι τους τελευταίους δυο μήνες, κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι, επισκέπτονται το Ισραήλ και συναντώνται με την ηγεσία της χώρας σχεδόν κάθε δυο εβδομάδες.

Οι αναστολές των στρατηγών

Σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών αναλυτών συμφωνούν σε ένα σημείο. Η απόφαση για επίθεση με στόχο την καταστροφή της πυρηνικής υποδομής του Ιράν, ούτε εύκολη θα είναι και θα χαρακτηρίζεται από το υψηλό ρίσκο για την επίτευξη των στόχων της.
Το Ιράν έχει διασκορπίσει τις μονάδες που εμπλέκονται στον εμπλουτισμό του ουρανίου σε αρκετά και απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία.
Η στρατιωτική μηχανή του Ιράν είναι από τις πλέον εξελιγμένες και αξιόμαχες στη Μέση Ανατολή.
Επίθεση στο Ιράν θα σημάνει αυτόματα εμπλοκή της Χεζμπολάχ και πιθανότατα και της Συρίας. Σε καμμία περίπτωση το Ισραήλ δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο μέτωπο από μόνο του ενώ ακόμα κι αν έχει την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων, θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ένα ακόμα σενάριο που υποστηρίζεται από τους μετριοπαθείς και θέλει το Ισραήλ και την Ουάσιγκτον να κλιμακώνουν από κοινού τη ρητορική κατά της Τεχεράνης και εφόσον καμία μορφή πίεσης δεν αποδώσει και ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, τότε να ακολουθήσουν μια τακτική αντίστοιχη του ψυχρού πολέμου. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν έχει βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.

 

Ιερουσαλήμ 27/03/08

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
8/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
7/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
5/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
   Breaking The Silence 2/3
   Breaking The Silence 3/3
   American-Israeli tension over East Jerusalem policy
   Hebron Settlement April 2010
   Nabi Saleh
   Silwan
   Jordan River for ERT-Greece
   60 years of Israel 3
   60 years of Israel 2
   60 years of Israel 1
   Gaza Closure 2008
   Syria 3/6
   Syria 2/6
   Syria 1/6
  Περισσότερα Βίντεο  
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"