Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
Έκθεση των Υπηρεσιων Ασφαλείας του Ισραήλ για το 2009 24/11/2008
Προετοιμασία για αντιμετώπιση του Ιράν δίχως την υποστήριξη των Η.Π.Α, δημιουργία κλίματος και προυποθέσεων για ειρήνη με τη Συρία καθώς και αντιμετώπιση της πιθανής κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής στο άμεσο μέλλον, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην ετήσια έκθεση που συνέταξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.Το έγγραφο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον ερχόμενο μήνα και πέραν των θεμάτων αυτών εξετάζει τη δυναμική της Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο αλλά και τις πρωτοβουλίες και την πολιτική που αναμένεται να ασκήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος.

 

Ιράν

Αρχικά το έγγραφο αναφέρει ότι το 2009, "το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πυρινική απειλή του Ιράν φαινομενικά απομονωμένο, ως αποτέλεσμα μιας επαναπροσέγγισης της Αμερικής με το Ιράν και τον αραβικό κόσμο γενικότερα. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή.  Η απειλή του Ιράν για την ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματική, εντάσεται στις στρατηγικές απειλές και καθίσταται σοβαρότερη λόγω των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς  και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπισή της" αναφέρει το έγγραφο.
Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι "το Ισραήλ έχει περιορισμένο χρόνο για να αντιδράσει ενάντια στην απειλή αυτή και θα πρέπει από μόνο του να κινηθεί στρατιωτικά. Μέχρι του σημείου αυτού όμως δεν θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες για άσκηση διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων στην Τεχεράνη".
Σκεπτικισμός και επιφυλακτικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην προσέγγιση των συντακτών του εγγράφου αναφορικά με την αναμενόνη πολιτική της Ουάσιγκτον κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Εκτίμησή τους είναι πως η Ουάσιγκτον θα προσεγγίσει το Ιράν και θα επιδιώξει τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
"Θα πρέπει να χρησημοποιηθεί κάθε μέσο άσκησης επιρροής προς το επιτελείο του νέου αμερικανού προέδρου ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας που θα ήταν αρνητική για το Ισραήλ ή θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία να εργαστεί διακριτικά επάνω σε κάθε σενάριο έκτακτης ανάγκης".

Εκτίμηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τη συνομιλία με πολιτικούς αξιωμτούχους του Ισραήλ, το σενάριο της μονομερούς στρατιωτικής αντιμετώπισης του Ιράν δεν γοητεύει. Ακόμα και οι πλεόν θερμοί υποστηρικτές της άποψης αυτής, κατανοούν ότι οι πιθανότητες για καταστροφή της πυρηνικής υποδομής της Τεχεράνης και της αναστολής του προγράμματος είναι λίγες.
Η διαρροή του εγγράφου στα μέσα ενημέρωσης πριν την κοινοποίησή του στο υπουργικό συμβούλιο εκτιμάται περισσότερο ως μήνυμα προς το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Η δημιουργία κλίματος κρίνεται αναγκαία αφού ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να έχει δηλώσει ότι θα σταθεί δίπλα στο Ισραήλ (προεκλογικά) ωστόσο, ουδέποτε ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα το πράξει. Μια μικρή αισιοδοξία γεννά το γεγονός της αποδοχής από τη Χίλαρι Κλίντον της θέσης της υπουργού των εξωτερικών - λόγω της σχέσης της με το εβραικό λόμπι στην Αμερική - όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να κατανοήσει το Τελ Αβίβ τον άξονα στον οποίο θα κινηθεί ο Ομπάμα.

Παλαιστινιακό

Για την πιθανότητα κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ή την περίοδο των εκλογών, κάνουν λόγο οι υπηρεσίες ασφαλείας στο έγγραφο και προειδοπούν για κινδύνους που μια τέτοια εξέλιξη κρύβει.
Καταρχάς θεωρούν ότι ακόμα κι αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο (στις 9 Ιανουαρίου τελειώνει η θητεία του παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς) δεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για την επανεκλογή του.  Στην εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν οι συνυπογράφοντες το έγγραφο αναφέρεται ότι:
"Με το τέλος της θητείας Αμπάς στις 9 Ιανουαρίου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταρρεύση η Παλαιστινιακή Αρχή και ο ίδιος να εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή. Αυτό θα απομακρύνει την προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ (two states solution) ως διαπραγματευτική αρχή μεταξύ των δυο πλευρών". Επίσης δεν προκύπτουν ασφαλή στοιχεία για την εκλογή της Φατάχ κάτι το οποίο αποτελεί αίσθηση και των ξένων παρατηρητών που βρίσκονται στην περιοχή.
Για αυτό και οι αξιωματούχοι ασφαλείας εισηγούνται "να αποτρέψει το Ισραήλ τις επερχόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ρίξη με την Ουάσιγκτον και τη διεθνή κοινότητα. Επίσης θα πρέπει να συνεχιστεί ο αποκλεισμός και η άσκηση πιέσεων για την αποδυνάμωση της Χαμάς στη Γάζα κι αν καταρρεύσει οριστικά η εκκεχειρία, τότε θα πρέπει να κινηθούμε με εναλλακτικά σενάρια για την ανατροπή της οργάνωσης από την εξουσία" επισημαίνεται.

Εκτίμηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς - και ασχέτως με τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν επιθυμεί και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές εφόσον δεν υπάρξει εκ των προτέρων, δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για αποδοχή του αραβικού σχεδίου ειρήνευσης (Arab Peace Initiative).
Σε ότι αφορά την εκτίμηση για το πιθανό αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο εως και αδύνατο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Στην άποψη αυτή συγκλίνουν δυτικοί αναλυτές και ευρωπαίοι παρατηρητές, οι οποίοι μάλιστα δεν αποκλείουν την πιθανότητα επανεκλογής της Χαμάς.

Συρία

"Μια συμφωνία με τη Συρία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, άσχετα με το τίμημα που το Ισραήλ θα πληρώσει. Συμφωνία με τη Συρία σημαίνει απομάκρυνση της χώρας αυτής από τον άξονα Ιράν-Συρία-Χεζμολάχ-Χαμάς και δημιουργία προυποθέσεων για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Λίβανο" αναφέρεται στο κείμενο. Σημειώνεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να υποστηρίξει το διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Ο λόγος βέβαια για τη νέα αμερικανική ηγεσία αφού ο πρόεδρος Μπούς ήταν κάθετα αντίθετος στην προσέγγιση και το διάλογο με το Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Εκτίμηση

Η προσέγγιση των πολιτικών του Ισραήλ στο θέμα αυτό διαφέρει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποιός θα εκλεγεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Η Τζίπι Λίβνι - αν και δεν συγκεντρώνει τις πιθανότητες εκλογής με το μέρος της - δύσκολα θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη ένα τέτοιο εγχείρημα , αφού υστερεί στην εκτίμηση των πολιτών σε χειρισμούς θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου - υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις - το έχει πράξει και στο παρελθόν φεύγοντας από το Λίβανο. Ωστόσο αν και ο ίδιος δεν το αποκλείει ή τουλάχιστον αναφέρει πως δεν θα σταματήσει το διάλογο για την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν, φέρεται να μην είναι και ιδιαίτερα ζεστός σε μια τέτοια προοπτική.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι επικοινωνιακά και ουσιαστικά το Ισραήλ θα έβγαινε κερδισμένο από μια τέτοια εξέλιξη.

Λίβανος

"Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστηρίξει τις υποψηφιότητες των μετροπαθών στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στο Λίβανο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί με τρόπο που δεν θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ.  Επίσης πρέπει να ενδυναμωθούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοπούνται κατά της Χεζμπολάχ, εστιάζοντας στη δράση για το περιορισμό του εξοπλισμού της οργάνωσης μέσω του λαθρεμπορίου".

Αραβικός κόσμος γενικότερα

Το έγγραφο επισημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς του με μετριοπαθή σουνιτικά αραβικά κράτη, όπως για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία μέσα από το διάλογο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Θα πρέπει επίσης η πολιτική ηγεσία να κινηθεί στην κατεύθυνση της ουδετεροποίησης ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει η διάθεση από πλευράς τους για ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος ή η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή ακόμα και το αντισταθμιστικό στρατιωτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του Σαουδαραβικού οπλοστασίου.
Πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των  Η.Π.Α. στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο τα οποία και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ ειδικότερα στον αέρα και ζητείται από την πολιτική ηγεσία να κινηθεί στην κατεύθυνση της αποτροπής εξακολούθησης τέτοιου είδους προγραμμάτων.


Αναφορικά με την Ιορδανία τονίζεται ότι η χώρα νιώθει παραγκωνισμένη από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο και βιώνει την απόλυτη οικονομική και πολιτική κρίση. Η εισήγηση επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθούν περισσότερο οι οικονομικές σχέσεις με την Ιορδανία αφού έτσι κι αλλιώς το Βασίλειο έχει επιλέξει τη δύση και το Ισραήλ ως τους ουσιαστικούς εταίρους.

Τέλος εκτιμάται ως μικρή η πιθανότητα πολέμου με τη Χεζμπολάχ το ερχόμενο έτος, ωστόσο εαν κάτι τέτοιο συμβεί τότε θα πρέπει να αποφευχθεί ταυτόχρονη επιχείρηση στη Γάζα ή γενικότερα η διαχείρηση δυο διαφορετικών μετώπων την ίδια χρονική περίοδο.

Ιερουσαλήμ, 24/11/2008

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
8/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
7/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
5/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
   Breaking The Silence 2/3
   Breaking The Silence 3/3
   American-Israeli tension over East Jerusalem policy
   Hebron Settlement April 2010
   Nabi Saleh
   Silwan
   Jordan River for ERT-Greece
   60 years of Israel 3
   60 years of Israel 2
   60 years of Israel 1
   Gaza Closure 2008
   Syria 3/6
   Syria 2/6
   Syria 1/6
  Περισσότερα Βίντεο  
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"