Κεντρική Σελίδα Photo Gallery Videos Links Επικοινωνία    
   Biography
ΙΣΡΑΗΛ / ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ISRAEL / PALESTINE
  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΛΙΒΑΝΟΣ / LEBANON
  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ/ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - RESOLUTIONS
ΑΛΒΑΝΙΑ 1997-2000
ΑΙΓΥΠΤΟΣ/EGYPT
ΣΥΡΙΑ/SYRIA
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
  Αρθρα κατά ημερομηνία
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ - SUGGESTED ARTICLES
Υεμένη 16/1/2010
Περιτριγυρισμένη από θάλασσα και έρημο η Υεμένη, στέκει σε ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία της Μέσης Ανατολής. Η τοποθεσία σε συνδυασμό με τους χαρακτήρες και τις φυλές της περιοχής κράτησαν τα όπλα ψηλά και τις έριδες στο προσκήνιο μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90. Μετά από μια μακρόχρονη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των παραδοσιακών φυλών του βορά και των μαρξιστών του νότου η ειρήνη επετεύχθη μόλις το 1994.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν και η χώρα βίωνε μια ιδιότυπη εκεχειρία βασισμένη στο χρώμα και την ποσότητα του χρήματος που κρατούσε ικανοποιημένους τους φύλαρχους.Ο πρόεδρος της χώρας αδυνατώντας να ελέγξει την επαρχία και να υποτάξει τις φυλές, πλήρωνε αδρά για να παραμένουν πιστοί σε αυτόν.
Ταξίδεψα στην Υεμένη πρόσφατα, για δεύτερη φορά κι εντυπωσιάστηκα όπως και την πρώτη φορά από τρια πράγματα.
Τα χρώματα, την αρχιτεκτονική και τη φτώχια.
Ήδη από στο τελευταίο μου ταξίδι τα σημάδια της αποσταθεροποίησης ήταν ξεκάθαρα και ορατά σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

Άλλωστε για να οδηγήσει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σπουδή. Η Υεμένη είναι η φτωχώτερη χώρα στη Μέση Ανατολή. Οι κάτοικοι επιβιώνουν με τα ελάχιστα και ξεχνούν τη πείνα τους μασώντας κατ (khat). Πρόκειται για μια ναρκωτική ουσία που εκρίνουν στο μάσημα τους τα φύλλα του ομόνυμου δέντρου.
Το μάγουλο πρήζεται, το στόμα ναρκώνεται κι ακολουθεί ο οισοφάγος, το στομάχι, το κεφάλι. Οι σκέψεις χάνονται. Η πείνα ξεχνιέται. Η μέρα περνάει. ο χρόνος χάνει το νόημα του.

Η Υεμένη είναι επίσης μια χώρα όπου οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα της ανέχειας. Αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας, οι άντρες του σπιτιού πωλούν έναντι αστείων τιμημάτων τις κόρες τους, ήδη από την ηλικία των οχτώ ετών, παντρέυοντάς τες με ευκατάστατους ηλικιωμένους.
Πριν από μερικούς μήνες ένα νεαρό κορίτσι, μόλις εννέα ετών το έσκασε από το σύζυγό της και πήγε σε ένα δικαστήριο της πρωτεύουσας ζητώντας από το δικαστή να ακυρώσει το γάμο γιατί ο 30χρονος άντρας της τη βίασε παραβιάζοντας το σύμφωνο πώλησης που είχε με την οικογένειά της και προέβλεπε ρητά ότι: "ο γάμος αφορά τη συμβίωση των δυο μέχρι την ενηλικίωση της κοπέλας. Μέχρι τότε οι υποχρεώσεις της ήταν, να παρακολουθεί το σχολείο της και τα βράδια απλά να πλαγιάζει δίπλα στο σύζυγό της".
Δυο μέρες μετά το εγχείρημά της να αναζητήσει την ελευθερία της δια της νομίμου οδού βρέθηκε στη φυλακή. Ο δικαστής την καταδίκασε για εγκατάλειψη συζύγου.

"Εδώ επικρατεί το δίκαιο των φυλών. Μπορεί να είμαστε η μοναδική δημοκρατία στην περιοχή. Μην ξεχνάς όμως ότι, το εθιμικό δίκαιο κρατά τις ισορροπίες στη χώρα τούτη" ήταν η φράση του δικαστή όταν τον συνάντησα σε μια κοσμική εκδήλωση της Σανάα και ζήτησα να μου αιτιολογήσει την απόφασή του.

Η Υεμένη δεν είναι μια χώρα δύσκολη για να γίνει κατανοητή από οποιονδήποτε την επισκέπτεται. Ένα ταξίδι στις επαρχίες της και μια εβδομάδα στην πρωτεύουσά της αρκούν για να σχηματίσει κάποιος μια γενική εικόνα.
Αν καταφέρεις να την ταξιδέψεις ακόμα πιο βαθιά και, να διασχίσεις τα βουνά της, κατανοείς και τους λόγους που κανένας από όσους πέρασαν από εδώ, δεν κατάφεραν να δαμάσουν τις φυλές τους.
"Για να δαμάσεις τους ανθρώπους θα πρέπει πρώτα να τους πλησιάσεις και για να τους πλησιάσεις θα πρέπει πρώτα να δαμάσεις τη φύση. Τα βουνά αυτά πολύ στρατοί τα ανέβηκαν, ελάχιστοι όμως κατέβηκαν ζωντανοί" μου εξηγεί ο οδηγός. 
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που εδώ και δεκαέξι χρόνια ο πρόεδρος της χώρας πληρώνει τους φύλαρχους και κρατά ζωντανό το στρατό του.

Στα βουνά αυτά, πέρα από τις φυλές βρήκαν καταφύγιο - ήδη από την περίοδο που εκδιώχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία - οι ένοπλοι της Al-Qaeda. Απλά μέλη, ηγετικά στελέχη κι εκπαιδευτές.
Τα βουνά της Υεμένης είναι ψηλά. Απότομα. Δύσκολα στην προσέγγισή τους. Ιδανικά για όποιον επιθυμεί να στήσει εκεί το αρχηγείο για έναν... Ιερό πόλεμο (Jihad).
Το όλο περιβάλλον προσφέρει μια μοναδική αίσθηση απομόνωσης και ασφάλειας για τα μέλη της οργάνωσης οι οποίοι, διαθέτωντας πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια από εκείνα που η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιούσε για να εξαγοράσει τους φύλαρχους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια ανεμπόδιστη λειτουργία, για κάθε τους δραστηριότητα.


Η Al-Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο


Η παρουσία της Al-Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο υφίσταται αρκετά χρόνια. Οι ομάδες της οργάνωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Σαουδική Αραβία και Υεμένη) ελέγχονται και καθοδηγούνται από ένα πρόσωπο που βρέθηκε στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Οσάμα Μπίν Λάντεν και βρίσκεται στην Υεμένη.
Ο Nasir Wuhaishi, πήρε το χρίσμα του επικεφαλής της οργάνωσης στην Αραβική Χερσόνησο τον Ιανουάριο του 2009. Η τοποθέτησή του και η πρωτοκαθεδρία του επιβεβαιώθηκε από τον υπαρχηγό της οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο Ayman Al Zawahiri, μέσα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο ίντερνετ.

Το 2006 ο Nasir Wuhaishi, απέδρασε από τις φυλακές της Υεμένης μαζί με 22 άλλα, μέλη της Al-Qaeda.
Υπαρχηγός της οργάνωσης εκτιμάται ότι είναι ο Said Ali al-Shihri. Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως κρατούμενος των αμερικανών στο Γκουαντάναμο και κατόπιν τον παρέδωσαν στις αρχές ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας. Αφέθηκε ελεύθερος το 2007 και φέρεται να επέστρεψε στην Υεμένη όπου μαζί με τον Wuhaishi κατάφεραν να ενώσουν αρκετές από τις φυλές που βρίσκονται στη χώρα και κυρίως στο Ανατολικό τμήμα δηλαδή, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος της οργάνωσης στην περιοχή ακούει στο όνομα Abu al-Hareth Muhammad al-Oufi. Έχει περάσει και αυτός από το Γκουαντάναμο ωστόσο δεν προέκυψαν επιβαρρυντικά στοιχεία και αφέθηκε ελεύθερος.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Al-Qaeda στην Υεμένη είναι περιορισμένες. Υστερούν σε εκπαίδευση, υστερούν σε τεχνογνωσία όπλων και εκρηκτικών νέας τεχνολογίας. Ωστόσο διαθέτουν αρκετά χρήματα (έχουν ίσως την καλύτερη χρηματοδότη από κάθε άλλο κομμάτι της οργάνωσης) και έχουν ικανούς εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν αναλάβει δράση.
Κοινή συνισταμένη όλων των μυστικών υπηρεσιών αλλά και στρατιωτικών αναλυτών, αποτελεί το συμπέρασμα ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια η οργάνωση θα είναι ικανή για την ανατροπή των σημερινών δεδομένων στη χώρα, με ορατό το σενάριο του ολοκληρωτικού ελέγχου της, μέσα από μια ένοπλη αντιπαράθεση.

Η γεωγραφική θέση της Υεμένης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την Al-Qaeda η οποία επιθυμεί να την ελέγξει καθώς και για αρκετές ακόμα δυνάμεις (Ιράν, Αμερική).
Όπλα, εκπαίδευση τρομοκρατών, εκπαίδευση ατόμων ή ομάδων συγγενικών οργανώσεων, επιχειρήσεις που έλλαβαν χώρα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεκίνησαν .....όλα από την Υεμένη.


Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.


Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν της Al-Qaeda υποστηρίζονται από το τμήμα της Υεμένης.
Πίσω από την οργάνωση και εκτέλεση της επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Nahr al-Bared στο Λίβανο το 2007 στέκει η Υεμένη.
Στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.
Στην επίθεση το 2004 σε σύμπλεγμα κατοικιών και γραφείων στην πόλη Khobar - επίσης στη Σαουδική Αραβία - όπου έχασαν τη ζωή τους 22 πολίτες.
Στην επίθεση - την ίδια χρονιά - στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Sanaa, πρωτεύουσα της Υεμένης και ακόμα πιο παλιά τον εμβολισμό με σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά του  USS Cole - πολεμικού σκάφους των Η.Π.Α στον Κόλπο του Άντεν.
Στην απαγωγή εντός της Υεμένης επτά Ισπανών τουριστών και την εκτέλεσή τους με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το 2007.

Τελευταία αποστολή της οργάνωσης ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας στην πτήση ανήμερα των χριστουγέννων του 2009 στην πτήση για  Detroit.


Η εμπλοκή των Η.Π.Α. στην κρίση της Υεμένης


Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο βομβιστής ανακρινόμενος, φέρεται να έχουν προετοιμαστεί κι άλλες τέτοιες επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό ήδη όλες οι πτήσεις από και προς Αμερική έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας.
Η Ουάσιγκτον έδωσε επίσης, πληροφορίες για πρόσωπα, ομάδες και τοποθεσίες στις αρχές ασφαλείας της Υεμένης.

Αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα φέρεται να παρέδωσε προηγμένα τεχνολογικά συστήματα παρακολούθησης στην κυβέρνηση της χώρας ενώ, στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα συμμετέχουν πλεον και αμερικανοί πράκτορες υποστηριζόμενοι από αμερικανούς πεζοναύτες που επιχειρούν με πολιτικά και δίχως έγγραφα (στρατιωτικές ταυτότητες ή ότι άλλο) που να υποδηλώνει την εθνικότητά τους.

Το μόνο σχόλιο που έγινε για τις επιχειρήσεις αυτές προέρχεται από τον επικεφαλής της επιτροπής για την ασφάλεια των Η.Π.Α. Joseph Lieberman ο οποίος δήλωσε στο Fox News ότι "μπορεί να αναφέρει μόνο την αυξημένη παρουσία της χώρας του στην Υεμένη και την ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών  και καταπολέμησης της τρομοκρατίας".
Κατόπιν αυτού η Al-Qaeda εξέδωσε δυο μηνύματα αναφέροντας την κύρηξη ιερού πολέμου Jihad με στόχο καταρχάς τις ξένες πρεσβείες στη χώρα και κάθε ξένο που εργάζεται σε αυτές ή σε οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.


Ήδη στις 17 και 24 του περασμένου Δεκέμβρη μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους (χωριά) που αποτελούν βάσεις της Al-Qaeda. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους 60 μαχητές της οργάνωσης έπεσαν νεκροί στις επιθέσεις αυτές. Αμερικανικά μέσα μετέδωσαν ότι τις επιθέσεις αυτές πραγματοποίησαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αντίθετα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν οι αμερικανοί, ντόπιοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι στις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Στις 14 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της χώρας απάντησε με κύρηξη πολέμου κατά της Al-Qaeda, επισημαίνοντας πως όσοι από τον τοπικό πληθυσμό συνδράμουν την οργάνωση θα υποστούν κυρώσεις.

Σε νέα αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου έξω από το χωριό Yatama (πρόκειται για χωριό βεδουίνων στην έρημο) 190 χλμ. βόρειο - ανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα, φέρεται να έχασαν τη ζωή τους έξι μέλη της οργάνωσης ανάμεσά τους και τέσσερα σημαντικά επιχειρισιακά στελέχη. Πρόκειται για τον Qasim al-Raimi, υπεύθυνο για όλες τις επιχειρήσεις εντός Υεμένης.
Είχε αποδράσει μαζί με τον Nasir Wuhaishi το 2006 από φυλακή της χώρας.Οι άλλοι τρεις φέρεται να είναι οι Ayed al-Shabwani, Ammar al-Waeli και Saleh al-Teys καταζητούμενοι από τις αρχές της Υεμένης και των Η.Π.Α.

Αν ο στόχος του Μπαράκ Ομπάμα είναι να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τότε ίσως με τις επιχειρήσεις αυτές να δημιουργεί τις προυποθέσεις. Αν όμως ο στόχος είναι να πιεστούν με στρατιωτικά μέσα οι φύλαρχοι της Υεμένης για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της χώρας και να εκδιώξουν την Al-Qaeda από τις περιοχές τους, μάλλον θα επιτύχουν το αντίθετο.
Το μοναδικό κίνητρο για τις φυλές είναι οι οικονομική συναλλαγή. Ακόμα κι αυτή τους η αδυναμία όμως, περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν, γυναικόπαιδα από τις ίδιες τους τις οικογένειες χάνουν τη ζωή τους από τη δράση αμερικανικών δυνάμεων.
Η εξαγορά συμαχιών καθίσταται ανέφικτη, όταν η υπόθεση γίνεται προσωπική.

Είναι επίσης σαφές, ότι ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις από το επιτελείο του να δώσει το πράσινο φως για να αναλάβει δράση ο αμερικανικός στρατός στην περιοχή.
Ένα τέτοιο σενάριο το μόνο που θα επέφερε θα ήταν, να διασκορπίσουν ή καλύτερα να εξάγουν τους ένοπλους της Al-Qaeda σε διαφορετικά σημεία σε ολόκληρο το κόσμο ενισχύοντας άλλα ανοιχτά μετωπά.
Σχεδόν το σύνολο των ξένων παρατηρητών και αναλυτών στην Υεμένη συμφωνούν πως μια γενικευμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας θα επιφέρει ελάχιστα αποτελέσματα και θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα.

Το κόστος ενός πολέμου θα είναι επίσης κατά πολύ μεγαλύτερο από την επιχείρηση εξαγοράς των φυλών.

Ωστόσο η κλεψύδρα αδειάζει. Ο χρόνος τελειώνει και αν υπόθέσουμε ότι, μερικές ακόμα επιχειρήσεις με παράπλευρες απώλειες στις τάξεις των αμάχων, θα λάβουν χώρα τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, τότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει, για μια κατάσταση απρόβλεπτη. Όχι μόνο για την Υεμένη αλλά και το νότο της Σαουδικής Αραβίας καθώς και τα υπόλοιπα μέτωπα των Η.Π.Α. σε Ασία και Μέση Ανατολή.

Ιερουσαλήμ, 16/01/2010 

 
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
8/12/2010
The Peace and ...the Process Part 1
  Προβολή
7/12/2010
The Peace and ...the Process Part 2
  Προβολή
5/12/2010
Breaking The Silence 1/3
  Προβολή
Περισσότερα Βίντεο       
   Breaking The Silence 2/3
   Breaking The Silence 3/3
   American-Israeli tension over East Jerusalem policy
   Hebron Settlement April 2010
   Nabi Saleh
   Silwan
   Jordan River for ERT-Greece
   60 years of Israel 3
   60 years of Israel 2
   60 years of Israel 1
   Gaza Closure 2008
   Syria 3/6
   Syria 2/6
   Syria 1/6
  Περισσότερα Βίντεο  
 
 
 
Copyright © 2008 All Rights Reserved | Privacy Policy | Created by "Sheismartha Studios"